KHASIAT BANTAL KEKABU UNTUK BAYI

Assalamualaikum W.B.T

Kenapa bantal kekabu ni sangat bagus untuk bayi?

Umi saya kalau jumpa pokok kekabu ni kat kampung memang dia akan aim aje pokok tu bilalah nak berbuah dan masak. Sebab bila buahnya masak, meletup-letup sampai luruh semua kekabu kat atas tanah. Adik-adik saya paling seronok nak kutip sebab nampak macam tengah kutip salji je sebab warnanya putih lembut dan terbang-terbang turun ke tanah hahaha!

Sejak ada anak pertama, saya gunakan bantal kekabu ni untuk Nabihah Insyirah, sebab dari kecil lagi saya telah diajar umi untuk tidur menggunakan bantal kekabu. Umi kat kampung pun dah sedia kan 2-3 biji bantal untuk Nabihah gunakan. Bagusnya sebab bila pakai bantal ni bayi lebih lena dan selesa bila tidur. Cuma lecehnya nak jaga bantal kekabu ni jangan sesekali basah terkena air, memang kekabu rosak!

Apa yang bagusnya bantal dan tilam kekabu untuk bayi? Penggunaan kekabu sebab kekabu sifatnya tidak menyimpan haba. Apabila kekabu dibuat bantal dan tilam ia tidak panas pada tubuh badan bayi membuatkan bayi selesa untuk tidur diatasnya. Kekabu ni boleh tahan hingga tempoh 20 tahun lamanya, hah jangan terkejut ya! Sebab itulah, selagi dijaga elok selagi itulah bantal dan tilam kekabu boleh digunakan.

Kekabu adalah gentian semulajadi anugerah dari Allah, sebab itulah ia tidak mudarat pada tubuh badan kita lebih-lebih lagi bagi bayi yang baru lahir. Kekabu juga amat lembut, ringan dan mudah digebukan semula, jika telah berkali-kali guna anda boleh menjemurkan di tengah panas matahari untuk dapatkan semula bantal dan tilam kekabu yang gebu!

Tilam dan bantal kekabu ini sangat baik untuk sokongan tulang belakang, kerana itu sangat elok digunakan oleh semua peringkat umur. Malah, sesiapa yang menggunakannya akan memiliki badan yang lebih sihat dan cergas setiap hari. Bersifat tidak toksik kerana tiada bahan kimia tambahan di dalam kekabu, maka kekabu tidak akan meninggalkan kesan mudarat pada tubuh badan kita semua.

Sekarang awak semua dah tahu kan kenapa perlu pilih bantal dan tilam kekabu buat si kecil kesayangan! Masa kini, kekabu dah susah untuk didapati kecuali melalui pasaran import. Biasanya, peniaga akan import daripada pasaran Indonesia, sebab itulah harganya sebiji bantal dan tilam kekabu agak mahal di pasaran di Malaysia.


Kalau awak nak beli bantal dan tilam kekabu yang comel, cantik dan diperbuat daripada kain yang sangat berkualiti, boleh ke laman web www.littledje.com untuk pembelian secara online. 




Jika anda suka ke Maternity & Baby Expo di Mid Valley setiap tahun, Little Dje ada membuka booth jualan supaya mudah pelanggannya mendapatkan corak bantal dan tilam yang disukai bersama promosi yang diadakan! Paling best sebab sarung bantal yang diperbuat dari kain cotton yang berwarna-warni dan sangat berkualiti, kalau dicuci banyak kali pun tak cepat pudar dan tahan lasak!

Sekian.

4 ulasan:

  1. memang sy menyukai bantal n tilam kekabu sbb ia tahan lasak n boleh pakai lama. tp skrg susah nk cari. huhuhu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu... kl ni pun takde yg jual. LittleDje ni saja yg saya jumpa area shah alam yang kualiti bantal dan tilamnya bagus, itu pun bantal utk size bayi dan kids. Size biasa kalau ada, mrk jual xbanyak...

      Padam
  2. Pinjam ayat boleh? Nk perkenalkan pada semua khasiat kekabu...

    BalasPadam

Cerita Terkini

KELI MASAK SAMBAL MUDAH DAN RINGKAS

Assalamualaikum. Salam Ramadhan Al-Mubarak!  Hari ni saya nak share sikit makanan kegemaran saya semasa iftar . Kalau tak ada lauk ...